Dini és barátai - Megegyem vagy ne egyem?
2020.02.15. 17:34
2-4 éveseknek
Írta: Roberto Pavanello
Illusztrálta: Chrisztian Aliprandi és Maurizia Rubino
Fordította: Lénárd Csilla
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 32
"A nevem Dini, és Zöldvölgyben élek anyukámmal, apukámmal, és a kishúgommal, Beával.
Kedves, ám néha kicsit félős sárkánykölyök vagyok, és van egy csomó barátom!"
Elárulok neked valamit.
Régebben nem igazán rajongtam a zöldségekért, úgy is mondhatnánk, egyáltalán nem szerettem a zöldségeket.
De nemrég gyökeresen megváltozott a véleményem...
|


Miközben anyuka elkíséri Beát az orvoshoz, a nagyi és kis unokája kirándulnak egyet a veteményesben, hogy begyűjtsék az esti leveshez szükséges zöldségeket. A kissárkány lemondóan int mancsával:
"Én nem szeretem a zöldséglevest." - De a játéknak tűnő munkát nem lehet visszautasítani!

Ettől a pillanattól kezdve az idő kereke mintha visszafelé forogna: visszarepíti a zöldségeket eredeti helyükre, a földbe, mely Dani számára kellemes meglepetést okoz.
Ez a megfelelő alkalom, hogy megtanulja a növények nevét és megismerkedjen terméseivel.
"Keress, nézz, szaglássz, érints..." - buzdítja a nagyi...
Ez a könyv egy látszólag mellékes témát érint: a gyerekek zöldségekkel szembeni ellenszenvét. Ezt előítélektekből fakadó ellenszenvnek nevezzük, ami alól egyetlen kivétel létezik: természetesen a krumpli.
Azomban, ha jobban megszemléljük, a téma fontosabb, mint gondolnánk. Az általánosabb hozzáállás ugyanis a viszolygás mindentől, ami új és szokatlan.
A legkisebbek zöldségek iránti ellenszenve szorosan kapcsolódik a másféle ételéekkel való első találkozásukhoz. Mihez képest is? Tertmészetesen a tejhez képest.
Az első táplálék minden csecsemő számára az anyatej, a tehénztej vagy a tápszer. Elegendő csupán az ajkainkat mozgatni, s nyomban lenyeljük a meleg, édes folyadékot.
A zöldség azonban lehet hideg, mint a saláta, savanykás, mint a paradicsom, rostos, mint a zöldbab, kemény, mint a répa, vagy lehet kissé fémes ízük, mint a spenótnak.
Egy olyan korszakban élünk, amelyben a táplálkozási zavarok egyre gyakoribbak és egyre korábban jelentkeznek. Tehát fontos, hogy azonnal szembenétzzünk a problémával, és megoldást keressünlk arra, hogyan lehetne felülhkerekedni bizonyos élelmiszerek elutasításán.
A jó hozzáállás, a pozoitiív elvárás. kipróbálás, kísérletezés. Ez a fontos! Nincs jobb, mint a gyerekek kíváncsigára hatni. A megismerésre való törekvés, ami kognitív fejlődésüket serkeni, élénkíti, feléleszti.
Amikor a kisgyermek kérdezősködik, felkészül arra, hogy megpróbálja megérteni a dolgokat. És a válaszok annál hatékonyabbak, minél inkább kapcsolatba kerülnek a gyakorlati tapasztalattal. Manapság a "nem akarom ezt a papit" probléma nemcsak a családot érinti, hanem az iskolát is, de főleg a legkisebbeket, ahol a gyerekek közösen étkeznek.
Ez a könyv egy lehetséges választ sugall: tegyük játékossá!
Honnan is származnak?
Hogyan termeljük őket?
Hogyan lesz belőlük fogyaszható étel?
Ezek a kérdések otthon és a gyermekközösségben is megfogalmazódnak, de aztán valahogy eltávolódnak tőlünk. Távol állnak az ipari termeléstől, a technikától, a tartósítókkal teli élelmiszerektől.
Ezért a könyv elkalauzol bennünket vidékre a nagyihoz, aki a mesékben mindig a városon kívül, az erdő szélén lakik, közel a természethez, ott, ahol minden gyermek fel szeretne nőni. (Silvia Vegetti Finzi)
|
|