| 
 Dini és barátai - Megegyem vagy ne egyem?  2020.02.15. 17:34 
	
		
			| 
					2-4 éveseknek 
					 Írta: Roberto Pavanello 
					Illusztrálta: Chrisztian Aliprandi és Maurizia Rubino    
					Fordította: Lénárd Csilla 
					Kiadó: Könyvmolyképző 
					Oldalszám: 32                                                             
					
						  
						"A nevem Dini, és Zöldvölgyben élek anyukámmal, apukámmal, és a kishúgommal, Beával.  
						  
						Kedves, ám néha kicsit félős sárkánykölyök vagyok, és van egy csomó barátom!" 
						 Elárulok neked valamit. 
						Régebben nem igazán rajongtam a zöldségekért, úgy is mondhatnánk, egyáltalán nem szerettem a zöldségeket.  
						De nemrég gyökeresen megváltozott a véleményem... |  
	 
	
		
			| 
					 
					 
					Miközben anyuka elkíséri Beát az orvoshoz, a nagyi és kis unokája kirándulnak egyet a veteményesben, hogy begyűjtsék az esti leveshez szükséges zöldségeket. A kissárkány lemondóan int mancsával: 
					 "Én nem szeretem a zöldséglevest." - De a játéknak tűnő munkát nem lehet visszautasítani! 
					 
					Ettől a pillanattól kezdve az idő kereke mintha visszafelé forogna: visszarepíti a zöldségeket eredeti helyükre, a földbe, mely Dani számára kellemes meglepetést okoz. 
					  
					Ez a megfelelő alkalom, hogy megtanulja a növények nevét és megismerkedjen terméseivel. 
					"Keress, nézz, szaglássz, érints..." - buzdítja a nagyi... 
					  
					
						Ez a könyv egy látszólag mellékes témát érint: a gyerekek zöldségekkel szembeni ellenszenvét. Ezt előítélektekből fakadó ellenszenvnek nevezzük, ami alól egyetlen kivétel létezik: természetesen a krumpli.
						
							Azomban, ha jobban megszemléljük, a téma fontosabb, mint gondolnánk. Az általánosabb hozzáállás ugyanis a viszolygás mindentől, ami új és szokatlan. 
							A legkisebbek zöldségek iránti ellenszenve szorosan kapcsolódik a másféle ételéekkel való első találkozásukhoz. Mihez képest is? Tertmészetesen a tejhez képest.  
							Az első táplálék minden csecsemő számára az anyatej, a tehénztej vagy a tápszer. Elegendő csupán az ajkainkat mozgatni, s nyomban lenyeljük a meleg, édes folyadékot. 
							A zöldség azonban lehet hideg, mint a saláta, savanykás, mint a paradicsom, rostos, mint a zöldbab, kemény, mint a répa, vagy lehet kissé fémes ízük, mint a spenótnak. 
							Egy olyan korszakban élünk, amelyben a táplálkozási zavarok egyre gyakoribbak és egyre korábban jelentkeznek. Tehát fontos, hogy azonnal szembenétzzünk a problémával, és megoldást keressünlk arra, hogyan lehetne felülhkerekedni bizonyos élelmiszerek elutasításán. 
							A jó hozzáállás, a pozoitiív elvárás. kipróbálás, kísérletezés. Ez a fontos! Nincs jobb, mint a gyerekek kíváncsigára hatni. A megismerésre való törekvés, ami kognitív fejlődésüket serkeni, élénkíti, feléleszti. 
							Amikor a kisgyermek kérdezősködik, felkészül arra, hogy megpróbálja megérteni a dolgokat. És a válaszok annál hatékonyabbak, minél inkább kapcsolatba kerülnek a gyakorlati tapasztalattal. Manapság a "nem akarom ezt a papit" probléma nemcsak a családot érinti, hanem az iskolát is, de főleg a legkisebbeket, ahol a gyerekek közösen étkeznek.  
							Ez a könyv egy lehetséges választ sugall: tegyük játékossá!  
							Honnan is származnak? 
							Hogyan termeljük őket? 
							Hogyan lesz belőlük fogyaszható étel? 
							Ezek a kérdések otthon és a gyermekközösségben is megfogalmazódnak, de aztán valahogy eltávolódnak tőlünk. Távol állnak az ipari termeléstől, a technikától, a tartósítókkal teli élelmiszerektől. 
							Ezért a könyv elkalauzol bennünket vidékre a nagyihoz, aki a mesékben mindig a városon kívül, az erdő szélén lakik, közel a természethez, ott, ahol minden gyermek fel szeretne nőni. (Silvia Vegetti Finzi) 
							  |  
	  |